Zo houd je overzicht én rust in je planning zonder jezelf voorbij te rennen
- Amber
- 9 jun
- 3 minuten om te lezen
Laat ik het meteen maar eerlijk zeggen: plannen is niet altijd mijn grootste hobby geweest. En als ik om me heen kijk, zie ik dat ik zeker niet de enige ben. Plannen en organiseren klinken lekker strak en gestructureerd, maar in de praktijk voelt het soms als jongleren met twintig ballen terwijl je ook nog probeert te balanceren op een eenwieler.
Dus, mocht jij ook regelmatig denken: "Hoe houd ik ooit overzicht in mijn week?" of "Waarom krijg ik nooit alles gedaan wat ik gepland had?" — deze blog is voor jou.
Moet je alles op één dag plannen of juist spreiden?
Topvraag. Het antwoord? Het hangt ervan af wat voor jou werkt. Persoonlijk? Ik hou ervan om mijn ochtenden lekker gefocust te werken en mijn afspraken in de middag te plannen. Waarom? Omdat ik dan in de ochtend echt die diepe concentratie kan pakken voor projecten waar m’n hoofd bij moet zijn.
Alles op één dag plannen klinkt misschien efficiënt, maar stel dat je je net die dag niet lekker voelt of iets onverwachts tussendoor komt... Dan kun je dus alle afspraken van die week gaan verzetten. Flexibiliteit is key, dus kijk vooral wat bij jouw energie en werkstijl past.
Wat als je snel afgeleid bent?
Je zit er helemaal in. Flow aan. Inspiratie stroomt. En dan: "Oh ja, ik moet die mail nog sturen!" "Wacht, even dat ene appje beantwoorden..." En weg is je focus.
Mijn gouden tip? Schrijf het op. Serieus. Gewoon even parkeren op een lijstje, zodat je brein het los kan laten en jij weer vol focus verder kunt. Je hoeft niet alles meteen te doen. Laat je hersenspinsels niet de baas zijn over jouw planning.
De kunst van niet te veel plannen
We overschatten vaak wat we op één dag kunnen doen — en onderschatten wat we in een jaar kunnen bereiken. Een simpele richtlijn die echt werkt: plan maximaal drie grote taken op een dag. Ja, drie. Niet zes, niet acht. Drie.
Dat betekent niet dat je maar drie dingen mág doen. Heb je daarna nog energie? Dan kun je altijd nog wat kleins erbij pakken. Maar die drie zijn jouw hoofdfocus. Op die manier blijf je realistisch, creëer je ruimte en voel je je aan het eind van de dag trots in plaats van teleurgesteld.
Hoe houd je je nou echt aan die planning?
Spoiler: je planning houden begint bij jezelf kennen. Als je je regelmatig niet aan je planning houdt, stel jezelf dan deze vragen:
Waarom lukt het me niet?
Wat leidt me af?
Wat werkt wél voor mij?
Misschien is het je omgeving, misschien is het je energielevel, misschien plan je structureel te veel. Ga op onderzoek uit en wees eerlijk naar jezelf. Pas je planning aan op jou, niet andersom. Want uiteindelijk is het jouw bedrijf, jouw ritme, jouw rules.
Tot slot: voel je je schuldig als je even niet werkt?
Dan heb ik nog één eyeopener voor je. Als je jezelf af en toe een rustdag gunt, gebeurt er dan echt iets vreselijks? Breekt de wereld af? Gaat je hele planning in vlammen op? Nee toch?
Gun jezelf die ruimte. Juist door goed voor jezelf te zorgen, werk je productiever en met meer plezier. Want eerlijk: wat heb je eraan om jezelf op te branden in de naam van productiviteit?
Samengevat:
Laat je planning jou niet overnemen, maar werk mét je planning. Wees flexibel, eerlijk, en vooral: lief voor jezelf. Want als jij lekker in je vel zit, presteer je niet alleen beter, maar geniet je ook nog eens meer van je werk (en je leven).
Liever minder plannen en je eraan houden, dan jezelf vastzetten in een schema dat totaal niet past. En als het even niet lukt? Dan is dat ook oké. Morgen weer een nieuwe dag, met nieuwe kansen en nieuwe focus.
Op naar overzicht, rust én ruimte voor groei. Je kunt dit.
Comentários